Historie

placedDe vereniging werd in 1952 opgericht, in een tijd, zeven jaar na de Tweede Wereldoorlog, waar behoefte was aan gezelligheid, feest en samenhorigheid. Rondom Spaubeek waren al diverse dorpen met een carnavalsvereniging en Spaubeek was hier ook rijp voor. Oorspronkelijk is de vereniging opgericht in Schinnen. Joost Bouwens en August Riedel speelden als orkestje regelmatig in Schinnen in café Cox nabij de veiling.Tijdens één van hun optredens werd door mensen van 'De Schinöster", de carnavalsvereniging van Schinnen die ook pas opgericht waren, gezegd: "Doe dat ook in Spaubeek". Na wat heen en weer gepraat werd besloten een praatje te maken met verschillende mensen in het gemeentehuis. Harie Kusters, toenmalig gemeenteontvanger werd ook enthousiast gemaakt en al spoedig kreeg hun plan vaste vormen. De vereniging was een feit. Een naam bedenken was niet nodig, want al vele tientallen jaren werden de mensen uit Spaubeek als scheldnaam ook wel ‘kwakkerte’ genoemd, dus de naam van de vereniging was er al. Deze naam hadden de Spaubekenaren te danken aan het feit dat er in en om Spaubeek ontzettend veel padden en ‘kwakkerte’ leefden en in deze tijd nog aanwezig zijn. Denk maar eens aan de jaarlijkse paddentrek in Spaubeek. Door de vele beekjes en natte plekken in Spaubeek waren deze diertjes hier talrijk aanwezig.

 

Maar ja, er moest een Raad van Elf komen, een Prins moest worden benoemd, enz. Deze mensen namen contact op met de toen actieve buurtverenigingen (in iedere buurt in Spaubeek was er wel een buurtvereniging aanwezig) en al heel snel waren en voldoende mensen aanwezig, die actief in deze carnavalsvereniging zitting namen. Enkele namen naast Joost Bouwens, August Riedel en Harie Kusters zijn Eeckman, Piet Drent, Frits Schoonbrood (Deze werd later zelf Prins Carnaval in 1959). Allen mensen van de eerste uren. Er werd besloten om carnaval voor de jeugd te organiseren, een optocht te houden en een jeugdprins te benoemen.

Johnny Heijnen uit Hobbelrade werd als eerste Prins Carnaval in 1953 benoemd en carnaval was een feit

De eerste optocht in Spaubeek was voor de jeugd een waar feest. Zoveel einzelgängers zijn er nadien nooit meer geweest, waarlijk iedereen ging te voet in deze eerste carnavalsoptocht en de eerste Spaubeekse groet was niet ALAAF maar ‘Wat ’n waer’.

Ups en Downs in de Kwakkerte poel

De woelige wateren van de kwakkerte vijver hebben vele ups en downs gekend. Al heel snel nl. in 1958 werd door het toenmalige bestuur besloten om een iets oudere prins te nemen. In principe was het een langzaam proces om ieder jaar een prins te nemen , die iets ouder was.

 

Wil Wachelder werd eigenlijk de eerste “Grote Prins”

Maar zoals dit vaak gaat; velen wilden Prins Carnaval worden en iedere buurt claimde de rechten van één van hun buurtgenoten en zie, in 1960 kwam er al een afscheiding. De buurt Dorpstraat was van mening dat zij dit jaar hun Prins moesten leveren in tegenstelling tot het besluit van de dorpsvereniging.

Men vond dit vriendjespolitiek en accepteerde de nieuwe Prins niet. Snel werd er een nieuwe, dus tweede carnavalsvereniging opgericht en een prins gekozen. Spaubeek zat nu met een probleem. Twee Carnavalsprinsen, die toevallig ook nog vrienden van elkaar waren; dit zette het hele dorp in rep en roer. Een ware dorpsruzie, Spaubeek boven (Dorpsstraat, Kupstraat en Op ’t Broek) en Spaubeek beneden, de rest dus. De kasteleins (destijds 11 in getal) plukten de vruchten van deze strijd, want de discussies werden uiteraard op vergaderingen en in café’s gevoerd tot laat in de nacht. Enfin, wat nu? De burgervader greep in en gezamenlijk werd besloten in één optocht met twee prinsen. Spaubeek had weer iets aparts. Een waar feest werd 1960 voor de horeca, overal volle bak en men probeerde op alle fronten elkaar de loef af te steken. Maar dit kon voor het komende jaar natuurlijk niet verder, en het gemeentebestuur besloot dan voor 1961 beide verenigingen op te heffen en geen carnaval toe te staan totdat er één nieuwe vereniging geformeerd was. Dit heeft bijna een heel jaar geduurd en uiteindelijk werd een nieuwe vereniging gevormd met leden uit de hele gemeenschap en alle buurten en in 1962 was er wederom een prins en optocht. Deze prins was August I (Riedel) en de Kwakkerte poel werd weer kalm. 1996 Een hoogtepunt in de geschiedenis van de Kwakkerte. Het idee werd geopperd om een Kwakkert van brons in het dorp te plaatsen. Dit kost wel een paar gulden! Al heel snel kwam het idee op tafel om dit te financieren door kleine genummerde bronzen kwakkerte te verkopen voor 111 gulden. De vergunning, plaats en bronsgieter werden gevonden, de financiering was rond en zie Spaubeek had haar eigen kwakkerte standbeeld. Dit jaar was tevens het 4 x 11 jarig bestaansfeest, een perfect jaar om dit te onthullen. Pastoor Bex werd bereid gevonden om dit op een ludieke wijze te doen en vertelde de gemeenschap dat dit het tweede dier in Spaubeek was. Het eerste dier was een haas en staat voor de kerk, maar daarvan kon je alleen maar de oren zien en nu was er een echt dier te zien en ook nog een kwakkert.

Zomercarnaval

Velen proberen regelmatig een zomercarnaval te organiseren, maar Spaubeek vond dit idee al in 1968 uit met een groot bestaansfeest. In juli van dat jaar met als Carnavalsprins Pierre I (Welters) werd er op de markt een grote feesttent gezet waarin een gigantisch Carnavalsspektakel werd gevierd. De eerste avond was een Beierse Bieravond. De tweede dag bestond uit kindercarnaval met in het avondprogramma o.a. Frans Appelmans, Pierre Cnoops en Joep Rademakers. Op zondag was er groots Carnavalsbal met orkest de Caballero’s, toen zeer bekend van radio. De maandag werd afgesloten met het bekende Spaubeekse orkest The Blue Five. Een waar spektakel en dat midden in de zomer. Voor enkelen is het altijd de vraag wanneer nu eigenlijk een bestaansfeest gevierd moet worden. Je kunt dit van vele kanten benaderen: De vereniging met zijn wel en wee bestaat vanaf de oprichting.

Dit is nu de maatstaf maar voorheen werd wel eens de datum van oprichting gevierd, de 11e grote Prins of de 11e keer na de heroprichting. Maar is dit wel zo belangrijk? Belangrijk is dat je een gezonde vereniging hebt met leden die allen hetzelfde doel hebben:

Carnaval vieren met de hele gemeenschap en voor jong en oud.

 

Foto ter gelegenheid van het 5 x 11 jarig jubileum.

Foto's 2018 - 2019
Foto's 2017 - 2018
Foto's jubileumfeest 6x11 jaar
Foto`s 2016 - 2017
Foto's 2015 - 2016
Foto's 2014 - 2015
Foto's 2013 - 2014
Foto's 2012 -2013
Foto archief 2010 - 2012
Foto archief 2007 - 2009
Foto archief 2004 - 2006